Rebalansom proračun smanjen za nešto manje od 4 milijuna kuna, za 5% povećan prirez porezu na dohodak

gv16102013Jučer je u Gradskoj vijećnici održana 4. sjednica Gradskog vijeća. Nakon usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, održan je aktualni sat, gdje su vijećnici postavljali pitanje gradonačelniku. Gradonačelnik Zvonimir Dragun najprije je odgovorio na pitanje vijećnika Ivana Plazonića s prethodne sjednice, koje se odnosilo na gradnju akumulacije u Bapskoj. Gradonačelnik je rekao da su Hrvatske vode razmatrale tri projekta i odabrale jedan, koji će do kraja ove godine biti predstavljen vijećnicima. Nakon toga je vijećnik Franjo Kolak pitao može li se nasuti dio uz cestu u staroj gradskoj jezgri, jer je taj dio sad podlokan, pa predstavlja teškoću i opasnost za promet. Gradonačelnik je odgovorio da će se to odraditi u sklopu uređenja nogostupa u tome dijelu grada koji se upravo radi. Vijećnika Darka Čuvardića zanimalo je može li se što učiniti da se pomogne mještaninu Šarengrada, kojemu se nakon sanacije ceste ispred njegova posjeda sva voda s ceste zbog loše izvedbe slijeva u dvorište, na što je gradonačelnik odgovorio da će osobno doći pogledati o čemu se radi te nakon toga vidjeti što se može učiniti. Vijećnik Ivan Filipović predložio je da se riješi pitanje neadekvatnih autobusnih nadstrešnica u Iloku, te je dobio odgovor da će se to odraditi kad se za to nađu sredstva. Vijećnika Antu Papka zanimalo je što je s poslovnom zonom u bivšem pogonu Zvijezde, na što je gradonačelnik odgovorio da je ona prešla u vlasništvo države, te da je Ministarstvo financija pristalo da se ona prebaci u vlasništvo grada, ali nakon što dobije elaborate zainteresiranih ulagača, koji su u izradi. Infrastruktura zone potom bi se financirala iz sredstava EU, a nekoliko ulagača već je pokazalo interes. Dio zone koristile bi i Komunalije Ilok. Nakon iscrpljenih vijećničkih pitanja, prešlo se na raspravu po točkama dnevnog reda.

Prva točka dnevnog reda odnosila se na usklađenje djelatnosti Komunalija sa Zakonom o vodama, po kojemu se vodoopskrba i odvodnja moraju odvojiti od ostalih komunalnih djelatnosti, o čemu je vijećnike izvijestio direktor Komunalija Vilim Čuljak. Pokušalo se to učiniti što bezbolnije s ciljem da sve bude financijski transparentno. Stoga je donesena jednoglasna odluka da se pristupi podjeli Komunalija na dvije tvrtke, od kojih bi se jedna bavila vodoopskrbom i odvodnjom, a u drugu bi prešle ostale komunalne djelatnosti i građenje. U drugoj točki donesena je Odluka o naknadi za razvoj na vodoopskrbnom području i području aglomeracije grada Iloka. Naknada je postojala i do sada, i njezin iznos se ne mijenja, mijenja joj se samo namjena, jer se sad može koristiti i za sufinanciranje vodnih građevina i sufinanciranje projekata iz strukturnih fondova EU, čime se rasterećuje gradski proračun. U trećoj točki donesen je rebalans gradskog proračuna, koji je smanjen sa 26 milijuna 580, na 22 milijuna 560 tisuća kuna, s obzirom da se u ovoj godini neće raditi na projektu novog dječjeg vrtića i evangeličke mrtvačnice u Iloku. Pored toga, rebalans je donesen kako bi grad mogao potpisati određene ugovore za projekte koji su već ugovoreni, a koji se ne bi mogli realizirati ukoliko se ne unesu u proračun. Rebalans je donesen glasovima vladajuće većine, dok su oporbeni vijećnici bili suzdržani. Četvrta točka dnevnoga reda bio je Prijedlog izmjene prireza porezu na dohodak, koji se povećava s 5 na 10 posto. Kako je objašnjeno, radi se o nametu koji plaća samo mali broj građana s višim prihodima i koji nemaju nikoga na poreznoj kartici, dok ga velika većina građana ionako ne plaća. Većini pak građana koji ga plaćaju taj se novac ionako vraća kroz povrat poreza, te ih ne stoji ništa, a gradu bi povećanje prireza uvelike pomoglo. Oporba je glasala protiv ove odluke te je ona donesena glasovima većine. Zatim je donesena Odluka o zaduživanju Grada za financiranje investicija odnosno kapitalnih projekata. Radi se o strogo namjenskom novcu, koji bi se iskoristio za sufinanciranje projekata kao što su uređenje ulica i slično. Kredit iznosi 3 milijuna kuna, počeo bi se otplaćivati 2015., i otplaćivao deset godina. Oporba je bila protiv.

Gradski vijećnici donijeli su i odluku o dodjeli plaketa Grada Iloka povodom Dana grada Iloka i blagdana njegovog zaštitnika sv. Ivana Kapistrana, Radio Iloku za deset godina rada te Društvu Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba za trideset godina neprekinutog rada. Donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za stipendiranje studenata u akademskoj godini 2013./14. te je izabrano povjerenstvo za tu svrhu. Vijećnici su donijeli i odluke o darovanju nekretnine za izgradnju međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Ilok - Bačka Palanka na zahtjev Hrvatskih autocesta te o ukidanju statusa općeg dobra pod upravom Grada Iloka za česticu u krugu Iločkih podruma. Nakon toga uslijedila je točka različito, kojom je zaključena 4. sjednica Gradskog vijeća.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Vulin kao Vučićeva melankolija

Zašto Aleksandar Vulin voli javno reći sve ono što pripiti Srbin u kavani izlane tek poslije pete runde? Odgovor je jednostavan: zato što mu to odobrava Vrhovni komandant, piše u...

24-04-2018

Kome još treba ovakvo Vijeće Europe?

Azarbajdžan je u velikom stilu podmićivao zastupnike Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Ako oni radije primaju mito umjesto da se bore protiv korupcije, treba li nam uopće još Vijeće Europe, pita...

24-04-2018

Toronto: Deset mrtvih, napadač uhićen

Najmanje deset osoba je poginulo, a petnaest je povrijeđeno kada je Alek M. iz Toronta na ulicama svog grada kombijem više puta ulijetao na nogostup. Napadač je uhićem a indicija...

24-04-2018

Berlinska svađa oko promjene imena ulica

Nakon dugog natezanja u Berlinu bi trebale biti preimenovane tri ulice koje podsjećaju na njemačku kolonijalnu prošlost u Africi. No nisu svi oduševljeni ovom odlukom.

24-04-2018

Izbori u Turskoj - problemi u Njemačkoj

Turski predsjednik Erdogan ponovo želi svoju predizbornu kampanju voditi i u inozemstvu. Njemačka bi tu bila logičan izbor. No vlada u Berlinu o tome ima drugačije mišljenje - predizbornih skupova...

24-04-2018

Upitan odnos prema žrtvama obiteljskog nasilja

Pored estradnih skandala, mediji na jugoistoku Europe najviše vole izvještavati o nasilju u obitelji. No pristup je često upitan.

23-04-2018

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Vukovaru, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid, Sremska Mitrovica. Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2017 Radio Ilok - by projectcouch.com